FOOD | HEALTH | BALANCE
Via uw basisverzekering heegft u recht op 3 uur vergoeding voor een (sport)diëtiste. Bent u aanvullend verzekerd? Dan kunnen er extra uren (maximaal 5 uur in totaal) bijkomen. De vergoeding wordt vergoed, nadat het eigen risico is opgebruikt.
Ik ben een contractvrije diëtiste
Dit betekent dat ik geen contracten met zorgverzekeraars heb afgesloten. Wel heb je zoals hierboven beschreven staat als cliënt nog steeds recht op 3 uur diëtetiek vanuit de basisverzekering.
Waarom contractvrij?
Diëtisten (en andere paramedici) kunnen ervoor kiezen om wel of geen contracten met zorgverzekeraars af te sluiten. Bij gecontracteerde diëtetiek kan je onverwachte kosten krijgen die achteraf worden bepaald vanwege afwijkende tarieven tussen diëtist en zorgverzekeraar of het eigen risico. Bij een contractvrije diëtist geldt transparantie in gemaakte kosten, omdat ze direct worden voldaan. De factuur kan je naar de zorgverzekeraar sturen voor de (gedeeltelijke of volledige) vergoeding.
Contractvrij betekent ook meer afstand van de toenemende invloed van zorgverzekeraars op mijn beroepsuitoefening. Zo kunnen de partijen eisen stellen. Het zijn geen eisen die te maken hebben met kwaliteit van de zorg. Als diëtist ben je per zorgverzekeraar gebonden aan een reeks eisen en ben je minder vrij in de praktijkvoering naar eigen inzicht in te richten. Voor de cliënt is dit alles moeilijk te achterhalen omdat de zorgverzekeraar niet graag inzicht geeft in de afspraken met gecontracteerde hulpverleners (uit concurrentieafwegingen). Ik heb geen contracten met zorgverzekeraars afgesloten, omdat ik het bovenstaande als beperkingen voor mij en als schadelijk voor de cliënt zie.
Het verschil voor mijn cliënten zit hem vooral in het afhandelen van de facturen. Bij een gecontracteerde diëtiste wordt het factuur direct afgehandeld met de zorgverzekeraar. Bij mij kun je voorafgaand aan het consult het factuur betalen. Deze kun je indienen bij jouw zorgverzekeraar, als je je eigen
risico wil aanspreken. Afhankelijk van jouw verzekering wordt een deel van het consult vergoed. Vaak is dit 70-75%. Bij een restitutiepolis wordt de niet gecontracteerde
diëtist 100% vergoed.
Samenvatting
De contractvrije diëtist werkt op basis van restitutie: cliënt betaalt de factuur per pin op voorhand van het consult en dient deze zelf in bij de zorgverzekeraar. Wanneer de cliënt een restitutiepolis heeft, vergoed de zorgverzekeraar meestal alle kosten. Bij een naturapolis is het meestal 70-75% van de kosten.
Bij een contractvrije diëtist zoals JS Sports Nutriotion blijven jouw persoonlijke gegevens, alle besproken onderwerpen en rapportages tussen cliënt en diëtist. Jouw privacy wordt gewaarborgd door de diëtist. Overleg met andere behandelaars waarbij jouw naam en dossier wordt besproken, vindt alleen plaats na toestemming van de cliënt. Ook bepaal je zelf of je verzekering inlicht omtrent de behandeling, door het toesturen van het factuur.
Bij de contractvrije diëtist staat de overeenkomst tussen cliënt en behandelaar centraal en heeft de zorgverzekeraar, behoudens algemene wettelijke vereisten, geen inmening in de behandeling.
Ga zelf ook altijd eerst na wat precies jouw vergoeding vanuit de zorgverzekeraar is
- Op hoeveel staat het eigen risico?
- Hoeveel krijg ik vanuit de basisverzekering en hoeveel vanuit de aanvullende verzekering
- Heb ik een verwijsbrief nodig voor de diëtiste
- Hoeveel wordt er per kwartier/uur behandeling in euro’s uitgekeerd vanuit de zorgverzekeraar.
Met behulp van bovenstaande gegevens kan je
uitrekenen hoeveel je vergoed krijgt voor een
consult bij een diëtiste.